Houtworm

Kenmerken van de houtworm

Houtwormen zijn de larven van een keversoort, die gangen in het hout boren, ´worm´ is dus foutief. De kleine houtwormkever komt in geheel Europa voor en tast zowel naald- als loofboomsoorten aan, meestal in geruime tijd verwerkt hout. Aantasting dit zich voor in constructiehout van gebouwen en in het hout van meubelen, beeldhouwwerken, lijstwerk en oude gebruiksvoorwerpen. De aantasting blijft in de regel tot in het kernhout uitbreiden. Houtsoorten met een hoge natuurlijke duurzaamheid worden niet aangetast, evenmin als hout dat rondom is geschilderd of met specifiek insecticide is behandeld.

Kenmerken

De kevertjes zijn donkerbruin tot zwart. De kop wordt verborgen door een gewelfd halsschild. Op de dekschilden zijn in de lengterichting kleine puntjes zichtbaar, vandaar de naam ´punctatum´. De lengte van de kevertjes bedraagt 2,5 tot 5 mm. De eitjes hebben een citroenachtige vorm en zijn doorschijnend wit. Ze zijn circa 0,3 mm lang en 0,2 mm breed. De larven zijn enigszins gekromd, bezitten drie paar pootjes en zijn geelachtig van kleur. Volwassen larven kunnen tot 7 mm lang worden; eilarven zijn ongeveer 0,6 mm lang.

Levenscyclus

Door de volwassen vrouwelijke kevers worden al spoedig na de paring eitjes op het hout afgezet ( in de regel 20 tot 40 stuks). Zij doen dit bij voorkeur in scheuren, barsten,en kleine holten van het hout of in oude houtwormgaatjes. Reeds na 2 à 3 weken komen kleine larven uit de eitjes, die zich onmiddellijk in het hout beginnen te boren. Hierdoor ontstaan boorgangen die kriskras door het hout lopen en die naarmate de larven groeien, wijder worden. In de wintermaanden zijn zij weinig actief, althans op onverwarmde plaatsen; maar in het voorjaar, de zomer en het najaar zetten hun vernielingswerk voort. De optimale temperatuur ligt tussen de 22 en 23°C. De aantasting door een generatie duurt in totaal 2 à 3 jaar.

 

Herkenning

De aantasting van het hout door de kleine houtwormkever is te herkennen aan uitvliegopeningen op het houtoppervlak. Deze openingen hebben een ronde vorm en een diameter van 1 à 2 mm. Door het blootleggen van de vraatgangen kan met constateren dat deze in alle richtingen door het hout lopen en dat ze gevuld zijn met boormeel waarin excrementenkorrels voorkomen. Onder aangetast hout worden vaak hoopjes boormeel aangetroffen.

Bestrijding

De aantasting door de kleine houtwormkever kan met speciale middelen worden bestreden. Rekening moet worden gehouden met een meervoudige behandeling gezien de levenscyclus van 2 à 3 jaar. Aanbevolen wordt goed te letten op hernieuwde activiteiten na een bestrijdingsronde (letten op boormeelhoopjes). * Bij Sytsma Antiek kunt u dit bestrijdingsmiddel aanschaffen in 1, 5, 10 en 25 liter verpakkingen. Zelf uw meubels behandelen is goed te doen, maar twijfelt u of heeft u de ruimte niet dan kunnen wij dit voor u verzorgen,ook het vervoer van grotere meubels door ons is mogelijk.

Bestrijding in huis of ver.gebouw.

Voor een huis of zolder kunt u bij Sytsma Antiek een spuit huren en het verbruik van het anti-houtwormmiddel is ± 1 liter per 4 m². Dit kunt u d.m.v. een vernevelingsspuit aanbrengen op uw vloer of zolder.
Ook verzorgen wij de bestrijding van de houtworm/boktor in uw kerk of verenigingsgebouw, in de meeste kerken zit vaak houtworm afkomstig van oude voorwerpen van hout die vaak bewaard bleven in de kerk na overname (psalmborden / collectezakken en tafels) deze voorwerpen tasten dan de bestaande of nieuw gebouwde delen van het gebouw aan.

De enige oplossing hiervoor is het bestrijden van het beestje d.m.v . onze vloeistof, methoden als in de vriezer/gaskamer zijn achterhaald en hebben geen effect op de eitjes die de beestjes leggen. Diverse kerken gingen u al voor.....................................Nijland, Heeg, Sneek en Wijnaldum.

Bel of mail gerust voor een vrijblijvende offerte op maat.

Het verbruik van het middel is gemiddeld 1 liter per 4m2, het middel is kant en klaar en gelijk op te brengen, per liter kost het product € 11,- en per 10 liter betaalt u € 100,- Ook het versturen van het antihoutwormmiddel naar uw huis of werkadres is mogelijk, tot 5 liter kost dit € 6,50 , tot 10 liter € 6,95, prijzen daarboven op aanvraag. Ons product is leverbaar in 1, 5, 10, 25 en 200 liter verpakkingen.

Gebruik altijd veiligheidskleding zoals waterdichte overall, handschoenen en geschikte gelaatsbescherming. Na behandeling de ruimte of object minimaal 3 dagen te laten ventileren en niet roken, eten of drinken tijdens gebruik. Tevens kan Sytsma Antiek de behandeling van uw vloer, zolder en/of dak verzorgen na een vrijblijvende offerte. Bel gerust of mail voor informatie 0515 - 532338.

* BRON: ir. H. Buiten, Zakboekje hout, Stichting Centrum Hout - Almere-Buiten

Recent nieuws