Familiebedrijf in GrootSneek

We zijn een echt familiebedrijf!’ Hoe vaak hebben we deze zin als redactie van GrootSneek al niet gehoord? Het leek ons daarom een aardig idee om betrokken ondernemers uit dit familiebedrijf aan het woord te laten.

Sytsma van uitdragerij tot woonadvies

We zijn een echt familiebedrijf!’ Hoe vaak hebben we deze zin als redactie van GrootSneek al niet gehoord? Het leek ons daarom een aardig idee om betrokken ondernemers uit een familiebedrijf aan het woord te laten. Hoe begint een dergelijk bedrijf? Wie waren de grondleggers? Kortom de mensen achter het familiebedrijf. We gingen op bezoek bij het tachtigjarige familiebedrijf Sytsma in Sneek aan de Zeilmakersstraat 33.
Een doos met heerlijk gebak van de Korenbloem staat klaar, de koffie geurt en de familie Sytsma en Kruis zit gezellig aan tafel. “Wie jarig is, trakteert!” En het familiebedrijf viert dit jaar haar 80-jarig jubileum, een mooi moment om even stil te staan bij de geschiedenis, vinden Jan Sytsma en Els Rentier, de krasse en superfitte tweede generatie van het bedrijf. Rick Sytsma en Ylona Kruis, die de derde generatie vormen, laten Jan en Els graag eerst aan het woord. Over hoe het allemaal in 1938 begon.

Uitdragerij
‘Het begon allemaal in 1938 toen Diedert Sytsma samen met zijn vrouw Brechtsje Kooistra een handel in geregelde en ongeregelde goederen begon in een pand aan het Zuidend op het hoekje bij de bekende waterpoort van Sneek. Na de tweede wereldoorlog was er een grote vraag naar oude en tweedehands meubelen en werd de 'uitdragerij' op het Zuidend te klein en moesten ze uitbreiden en konden een pand op de Gedempte Pol kopen.

Deze werd gevuld met huisraad, enige tijd later werd het oude wijnpakhuis ernaast (nummer 9) aangekocht. De zaken liepen goed en toen het oude pakhuis daar weer naast te koop kwam ( no.11) konden ze die ruimte ook goed benutten’, staat er beschreven in de familiehistorie. Jan Sytsma over die beginperiode.
“Die geregelde en ongeregelde goederen waren hoofdzakelijk tweedehands meubelen en het antiek was toen echt bijzaak. Die tweedehands meubelen was gouden handel. ‘Ongeregeld’ was rotzooi zeg maar, oude eiken balken, troggen van bakkers, waar vroeger de roggebroden in gemaakt werden. Mijn vader ging bij de boeren langs en haalde alles uit de stal, van oude kabinetten tot secretaires. Friese klokken en ga zo maar door. Het was inderdaad een uitdragerij: ‘Als Sytsma het niet heeft, dan kunt u wel ophouden’. Zo ongeveer.”

Jan Sytsma is wel zo eerlijk om er bij te vertellen dat hij al die verhalen van horen zeggen heeft. Aanvankelijk bezorgde Diedert brood voor zijn vader, die bakker in IJlst was. “Maar als hij de kar dan leeg had, begon hij onderweg met de boeren te handelen, dan kwam hij terug met mollenvellen om maar wat te noemen. Die man had handelsbloed door zijn aderen stromen. Dat heb ik nooit gehad, maar Rick heeft dat ook weer”, vertelt Jan Sytsma, die in de zeventiger jaren toch in de zaak van zijn vader stapt, volgens eigen zeggen omdat hij ‘niks anders kon’.

Renoveren en uitbreiden

“Goed, ik ga in de zaak werken samen met mijn vrouw Els Rentier. Als eerste laten we het pand Gedempte Pol nummer 11 renoveren en wordt er een nieuw twee etages tellend pand op gezet. Daarna wordt de winkel op Gedempte Pol nummer 7 gerenoveerd en in de jaren 90 het pand nummer 9.

In 1993 is er veel vraag naar het logen van meubels en die vraag wordt beantwoord door onze Rick, die een stuk grond kocht in IJlst en daar samen met Ylona Kruis een loods op bouwt. Zij beginnen daar een logerij. Die ruimte is na 4 jaar al te klein en na twee uitbreidingen van 160 m2 en 240 m2 wordt deze loods ook te klein en wordt er in Sneek nieuwe grond aangekocht op industrieterrein de Hemmen. In 2003 wordt daar aan de Zeilmakersstraat 33 een nieuw pand opgeleverd van 2500 m2”, geeft Jan een kort historisch overzicht.

Moeder Els, die apothekersassistente was in het Sneker Sint Antonius, vond het overigens ook prachtig om in de winkel te werken. Eerst om de boel wat af te stoffen, maar al vrij snel staat ook zij in de zaak. “Jan zei tegen mij ‘als je iets niet weet, niet doen of je het weet’. Toen een klant vroeg of wij ook een ‘pied de stalle’ hadden zei ik eerlijk dat ik niet wist wat zij bedoelde. Het bleek een bloementafeltje te zijn. De middag dat ik twee kastjes verkocht, was ik euforisch en begon ik het steeds leuker te vinden. Na die verkoop was ik er gewoon door.”

Sytsma is divers familiebedrijf
Rick en Ylona, horen de verhalen van de tweede generatie zichtbaar met veel plezier aan en zijn nog altijd blij met de hand-en-span-diensten van Jan en Els. Rick en Ylona die ondertussen alweer 30 jaar in het familiebedrijf werkzaam zijn, weten dat Sytsma al lang niet meer alleen voor ‘antiek’ staat. Wat heet! de loop van de jaren is de familieonderneming uitgebreid met inboedelopslag, restauratie, houtworm bestrijding, het geven van woonadvies, taxaties van antiek voor verzekeringen en of nalatenschappen/erfenissen, verhuur van draaiorgels, logerij, en verkoop van nieuwe, oude en antieke meubelen en woonaccessoires en cadeautjes.
Rick heeft de handelsgenen van zijn ‘pake’ geërfd, immers als jongetje ging hij op zaterdagmorgen al naar de rommelmarkt in de Veemarkthal om daar spulletjes op te kopen, die hij een uur later met winst aan zijn vader overdeed. En de eerste overdekte fietsenstalling van Sneek? Die was in de steeg naast zijn ouderlijk huis weet Rick. “Ik ging naar school en ‘moeke’ moest zich er maar mee zien te redden.”

Gouden greep
Dat het bedrijf naar het industrieterrein is verhuisd, was ‘een gouden greep’, volgens Rick. “Door de rondweg kregen wij een A-locatie, de mensen zien dat wij hier zitten en nadat ze hier 10 keer langs gereden zijn, komen ze de elfde keer binnen. Daarna doet de mond op mond reclame de rest”, zegt Rick.
“Ylona is degene geweest die het bedrijf een geweldige boost heeft gegeven. Alleen haar woonadviezen al, zijn goud waard”, vervolgt Rick.
“Wij voelen elkaar heel goed aan, Rick gaat er graag op uit en ik vind het heerlijk om hier mijn ding te doen. Met elkaar doen we het hier met veel plezier”, besluit Ylona.

Tekst & Foto: Henk van der Veer
Publicatie: GrootSneek krant

> Download hier de PDF GrootSneek krant (1MB)